April 4, 2014

EXPIRAT SE REDESCHIDE!

http://www.orasulm.eu/articole/stiri/expirat_se_redeschide_cu_un_nou_look%2C_intre_arta_urbana_si_dezinhibitie_totala_1424





http://www.sofresh.ro/2013/09/18/street-art-ul-readuce-expiratul-in-underground/

treet-art-ul readuce Expiratul in underground
De la inceputul lunii august clubul Expirat s-a transformat in atelier de arta urbana, in cadrul unui proiect de reinventare propus de Corvin Cristian si pus in opera de trei nume grele din street-art-ul romanesc.
Rezultatul este spectaculos atat in cifre – peste 40 de metri patrati de perete transformati in peste 200 de ore de lucru de catre Sweet Damage Crew, Kitra si Ortaku –, dar si ca demers creativ. Complexitatea lucrarilor, nivelul detaliilor si varietatea temelor au transformat, practic, clubul Expirat intr-o galerie de arta cu expozitie permanenta, inaugurata printr-un vernisaj vineri 13 septembrie.
Prin acest proiect de reinventare, dar si prin noul logo creat de specialistul in branding Andrei Robu, clubul se reintoarce la originile sale underground. Acest filon a fost si principala sursa de inspiratie pentru Corvin Cristian: „Expirat este, la propriu, underground. Nu cred ca intr-un asemenea club este loc pentru design in sensul in care suntem obisnuiti de la alt tip de localuri. De aceea nici nu prea am intervenit eu altfel decat invitand street artisti sa exprime viziunea lor. Am vrut ca diferenta fata de o interventie in spatiul public sa fie cat mai mica”.
Seyr, Recis si Cage, trei writeri din grupul Sweet Damage Crew, au lucrat intr-unul dintre separeuri mai bine de doua saptamani, „cu mici dificultati tehnice puse in cale de peretii neascultatori ai clubului, care se exfoliau cu tot cu desen”. Au avut astfel ocazia sa finiseze lucrarile in cele mai mici detalii, un avantaj atunci cand lucrezi indoor, pe indelete, fara presiunea din strada. „Noi, Sweet Damage Crew, venim din lumea graffitiului, venim direct de pe strada, acolo unde s-a nascut acest fenomen si unde nu ai timp sa-ti detaliezi lucrarea, dat fiind aspectul ilegal al acestei exprimari artistice” ne-a povestit Cage, unul dintre writeri.
„Expiratul este unul dintre cluburile cu care am crescut. M-am bucurat cand am fost contactat si mi-am dorit sa fac cea mai buna lucrare de pana acum. Ultima luna am pierdut-o exclusiv cu acest proiect” ne-a declarat Cornel Cristea aka Ortaku, artistul care a realizat lucrarile din zona scenei. „Acest proiect facut in colaborare cu Leeroy, un alt stencilist bucurestean cu vechime, m-a facut sa ies din barierele pe care mi le-am impus si sa vad street art-ul dintr-o perspectiva putin diferita. De obicei ma axez pe portrete, insa, in acest caz, am facut o compozitie de personaje din civilizatii antice, expirate” a mai completat Ortaku.
Interventiile cu trimitere la cultura underground a ultimelor decade nu se opresc in salile principalele ale clubului. Culoarul de trecere catre OtherSide este marcat cu stickere semnate de un alt ilustrator cu vechime, Dutu, ce pun personaje de desene animate in posturi inconfortabile, sau chiar sadice, iar cele doua bai contin un colaj amplu de fotografii cu tenta subversiv-erotica, realizat de Andreea Mogosanu. De asemenea, un cabinet Arcade vintage, functional s-a alaturat mesei de fusbal si asteapta jucatorii nostalgici.
„Acesta a fost si scopul demersului”, ne-a explicat Corvin, „sa nu mai fie proiectul meu ci sa devina cel al artistilor invitati. Sa zicem ca fondul negru este aportul meu minimalist auster. Mi s-a parut important sa ramana o doza de improvizatie, iar la asta ajuta si mobilierul facut exclusiv din placaj tehnic”.
Libertatea de improvizatie a fost bine primita de artisti. „Pe parcurs am deviat de la planul initial, ne-am lasat dusi de val si am creat aceasta lume cu personaje fotorealiste, extrem de atent lucrate, ce se completeaza cu elemente geometrice minimaliste, totul in nuante de gri. Pentru cursivitatea intregului desen, dar si pentru o pata de culoare, am folosit patru linii asemanatoare cu cele pe care le regasim in harta metroului bucurestean. Tehnicile sunt cele utilizate in graffiti, ne-am folosit de spray-uri”, ne-a mai povestit Cage.
„O lucrare facuta pe strada presupune un timp foarte scurt de executie iar complexitatea lucrarii este drastic redusa. Imi place sa desenez relaxat, fara teama ca cineva ar putea sa fie ofensat de activitatea mea. Imi place la proiectele ample sa aduc zilnic modificari, astfel surpriza ramane si pentru mine pana in ziua in care lucrarea este finalizata” a conchis Ortaku.
Toate lucrarile pot fi vizionate in cadrul unei expozitii alternative cu durata de un an, in spatiul din strada Brezoianu nr.4 din capitala, in baza programului de functionare al clubului.
Expirat exista in peisajul urban romanesc de prin 2002. In tot acest timp a ramas unul dintre cluburile bine ancorate in underground, atat prin esenta, prin selectiile muzicale si prestatiile live propuse, prin evenimentele gazduite de-a lungul timpului indiferent de natura si frecventa lor, prin public, prin atitudine. Noul sezon impreuna cu noua infatisare a clubului au rolul de a atrage dupa sine o reconfirmare a acestui statut.

No comments: